САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ ТА СУХОЇ ТРАВИ – ПОЗА ЗАКОНОМ

Спалювання сухої рослинності та її залишків, особливо у весняний період, стало для наших громадян звичайною справою. Проте мало хто замислюється над тим, якої непоправної шкоди такі дії завдають природній екосистемі, життю та здоров’ю людей, а також державі загалом.

Спалювання сухої рослинності призводить до руйнування природних екосистем. Пожежі негативно впливають на рослинний світ, руйнуючи життєве середовище для різноманітних видів рослин і тварин. Велика кількість тварин та комах, які залежать від рослинного покриву для життя та харчування, стають бездомними або гинуть унаслідок пожеж. Біологічна різноманітність страждає від таких дій.

З метою запобігання пожежам, збереження об'єктів рослинного та тваринного світу, Державна екологічна інспекція у Харківській області проводить профілактичну роз'яснювальну роботу щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства у пожежонебезпечний період 2024 року.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Громадяни можуть допомогти у запобіганні пожежам. Якщо ви помітили загоряння сухої трави, чагарників, очерету, лісових насаджень або загоряння на сміттєзвалищах – негайно телефонуйте за номером «101».

У разі виявлення порушень пожежної безпеки та природоохоронного законодавства, за наявності осіб, які вчинили або допустили правопорушення, негайно повідомляйте Інспекцію для своєчасного інспекційного реагування та притягнення порушників до відповідальності. Якщо неможливо встановити осіб, які вчиняють незаконні дії, просимо звертатися до місцевих відділів поліції ГУНП у Харківській області для фіксації обставин та встановлення осіб.

Держекоінспекція закликає громадськість, мешканців міста та області усвідомити, що кожен випадок підпалу - це злочин проти довкілля!. Давайте діяти разом для збереження нашої природи та забезпечення безпеки для всіх громадян!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці