Підсумки роботи за І квартал 2024 року


      Упродовж першого кварталу 2024 року Державна екологічна інспекція у Харківській області в межах своєї компетенції проводила заходи з метою контролю та нагляду за додержанням вимог природоохоронного законодавства на території нашої області.

      За результатами заходів державного нагляду (контролю) та за результатами заходів, спрямованих на запобігання адміністративним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища, були виявлені порушники та складені 205 протоколів про адміністративні правопорушення пов'язані з порушеннями у сфері охорони довкілля. На посадових осіб та громадян накладені штрафні санкції на загальну суму 36 тис. 958 грн. До державного бюджету стягнуто 35 тис. 292 грн.

      Загальна сума збитків по претензіям (позовам), що були розраховані та пред’явлені внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, склала 1 млн. 714 тис. грн. 

      Зокрема, найбільші збитки були розраховані за порушення вимог водного законодавства - за самовільний водозабір з підземних джерел та самовільне водокористування – 1 млн. 501 тис. грн., за порушення законодавства про використання і охорону надр - майже 60 тис. грн. 

      Невід'ємною частиною роботи є також стягнення збитків. До державного бюджету стягнуто в добровільному порядку та примусово за рішеннями суду претензій та позовів на загальну суму 12 млн. 251 тис. 059 грн. Ця сума враховує раніше пред'явлені претензії та позови.

      Державна екологічна інспекція у Харківській області наголошує та звертає увагу громадян та посадовців на те, що важливою частиною забезпечення сталих екологічних стандартів в нашому регіоні та в державі в цілому, є виявлення  та припинення порушень законодавства в сфері охорони довкілля.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці