Захист водних біоресурсів в період нересту

З метою посилення  заходів, спрямованих на попередження та виявлення  фактів порушення вимог природоохоронного законодавства в період нересту водних біоресурсів, який  у 2024 році триває з 1 квітня по 9 червня - на водосховищах, а з 1 квітня по 20 травня – в усіх річках та їх кореневих водах, інспектори Державної екологічної інспекції у Харківській області, в межах своєї компетенції,  обстежують території водних об’єктів області.

Ці заходи спрямовані не лише попередження фактів порушень природоохоронного законодавства, але й виявлення та припинення фактів незаконної діяльності, що може негативно впливати на стан водних екосистем.

Інспектори перевіряють, чи дотримуються рибалки термінів та місць заборони риболовлі, чи використовують лише дозволені знаряддя лову, та чи відповідає кількість виловленої риби обмеженням.

Зокрема, в період з 15.04.2024 по 22.04.2024 здійснені обстеження території Печенізького водосховища, річки Сіверський Донець та інших водойм на території Харківського району.

 За результатами проведених заходів були виявлені та притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів 5 громадян, які вчинили порушення вимог природоохоронного законодавства та порушили Правила любительського і спортивного рибальства. А в одному випадку, за грубе порушення правил рибальства, на громадянина був складений протокол за
ст. 85 ч. 4, а матеріали були передані до органів суду для розгляду та прийняття рішення по суті.

          Інспекція вкотре звертається до мешканців громад та гостей Харківської області з метою нагадати про обов’язок та важливість дотримання Правил любительського і спортивного рибальства. Адже, збереження риби та об’єктів водних живих ресурсів, збереження довкілля є спільною відповідальністю кожного, а виконання встановлених правил є необхідним кроком для забезпечення стабільності нашого водного середовища. Спільна діяльність органів влади та громадян є ключовим елементом успішного збереження природних ресурсів.
 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці